Trophy 2024 mediassa 13.6.2024

13.6.2024


Uusi laji oli tervetullut, sillä hevosistahan kiisteltiin jo vuoden 1964 Tokion olympialaisissa" – Esteradasta uusi haaste viisiottelijoille

 

Perinteikkään olympialajin uusi kisalaji korvaa ratsastuksen.

Pertti Koivunen Hämeen Sanomat 13.6.2024

Nykyaikaisen 5-ottelun ystäville on tarjolla nähtävää lauantaina Hämeenlinnassa. Perinteikkään olympialajin vireä sanansaattajaseura Hämeenlinnan 5-ottelijat isännöi Pentathlon Hämeenlinna 1952 Trophy -kisoja, joihin saapuu parisenkymmentä eri-ikäistä viisiottelijaa.

Hämeenlinnan kisoissa tehdään myös suomalaista lajihistoriaa, sillä yhtenä lajina mukana on ensimmäistä kertaa esteratajuoksu, joka korvaa esteratsastuksen. Ratsut ovat mukana virallisestikin enää vain tämänkesäisissä Pariisin olympialaisissa.

Esteratajuoksun lisäksi 5-ottelun lajeja ovat kalpamiekkailu, vapaauinti ja ampumajuoksu (ratajuoksu ja laserammunta).

Hämeenlinnan kisat käynnistyvät jo perjantaina LIKE Liikuntakeskuksessa, jossa kilpailijat pääsevät kokeilemaan esterataa.

Toden teolla kisat käynnistyvät lauantaina kello 8, jolloin LIKE:ssä urakoidaan avauslajina esterata. Kisojen varsinainen keskus on Hämeenlinnan uimahallilla, missä myös kilpaillaan loput lajit kello 10–16.30.

Pentathlon Hämeenlinna 1952 Trophyyn saapuu myös osallistujia Australiasta ja Virosta. Hämeenlinnan seuran perustaja Antti Simola odottelee suomalaisia ottelijoita puolestaan Lahden ja Veikkolan (Kirkkonummi) seuroista.

– U13-ikäiset ovat nuorimpia, ja kokeneemmat aikuisten ja mastersien sarjalaisia. Kisoja värittävät myös Lahden seudulta saapuvat miekkailijat, jotka pääsevät ottamaan harjoitusotteluita miekkailuosuudella.

Vuonna 2018 perustettu Hämeenlinnan 5-ottelijat on nykyisin lajin virein suomalaisseura. Simola uskoo kuitenkin uudeksi lajiksi tulleen esteradan piristävän lajitoimintaa.

– Esteratsastuksen järjestäminen on ollut seuroille lähes mahdoton urakka. Uusi laji oli muutenkin erittäin tervetullut, sillä hevosistahan kiisteltiin jo vuoden 1964 Tokion olympialaisissa.

– Nyt 5-ottelussa on sellaiset lajit, joilla seurat voivat aika helposti järjestää kisoja ja saada mukaan myös aivan nuorimpia junioreita ja muitakin lajin aloittelijoita. Seuroille voi jäädä nyt myös joitakin euroja kisajärjestelyistään, muistuttaa Simola.

LIKE:n esteradan on rakentanut salin isäntä, voimailulajien moniosaaja ja takavuosien menestyjä Jouko Ahola. Simola muistuttaa, että rata on tehty 5-ottelun sääntöjen mittojen mukaan.

– Radat eivät ole kuitenkaan missään ihan samanlaisia. Kahdeksan osaa käsittävä rata haastaa kilpailijat monipuolisesti, ja nyt ottelijoilta vaaditaan myös ylävartalon voimaa ja kestävyyttä, kuvailee Simola.