Hämeenlinna 1952 TROPHY-kiertopalkinto meni Viroon

17.6.2024

Mia Kotkin nappasi kiertopalkinnon Viroon. Kayla Bongers saapui kilpailemaan Hämeenlinnaan Australiasta asti.

Nykyaikaisen viisiottelun Hämeenlinna 1952 Trophy kilpailut järjestettiin toista kertaa. Koko lauantain kestäneet kisat aloitettiin Like Liikuntakeskukseen rakennetulla esteradalla, joka sai samalla kilpailukasteensa kansainvälisella tasolla. Loput lajit käytiin Hämeenlinnan uimahallin tiloissa ja lähimaastossa.

Vuoden 1952 olympiaviisiottelun muistokilpailu keräsi 24 osanottajaa. Nuorimmat osanottajat olivat ikäsarjassa U11 ja vanhimmat mastersien yli 60-vuotiaiden sarjassa. Järjestävä seura Hämeenlinnan 5-ottelijat veivät voiton viidessä kuudesta sarjasta. Vain naisten sarjassa voitto ja kakkostila menivät muualle. Naisista paras ja samalla kiertopalkinnon voittaja oli Viron Mia Kotkin.

Trophyn kaukaisin osanottaja tuli Australiasta. Naisten sarjan toiseksi sijoittunut Kayla Bongers saapui toiselta puolelta maapalloa. Matkan varrelle osui myös Kiinan Shanghai, jossa hän osallistui estarajuoksukilpailuun.

Kaylalla on eurooppalaisia sukujuuria, hänen äitinsä on hollantilainen. Suomessa hän vieraili nyt ensimmäistä kertaa. Hämeenlinna Trophy-kisa osui hänen silmiinsä Kansainvälisen viisiotteluliiton UIPM:n kisakalenterista. Suomessa hänellä oli tuttuja, joiden kesämökillä hän pääsi majoittumaan ja keskittymään kilpailuun luonnon rauhassa.

Australian läntisessä suurkaupungissa Perthissä asuva Kayla harjoittelee viisiottelussa erityisesti esteratajuoksua, obstacle runia.

– Viisiottelu ei ole mikään iso urheilulaji Australiassa. Koko maassa on ehkä noin 35 aktiiviurheilijaa, kertoo Kayla.

Hämeenlinnan kisajärjestelyt saivat ensikertalaiselta paljon kiitosta.

– Nautin kilpailusta. Erityisesti esterata oli hyvä ja sopivan vaativa. Miekkailussa oli tarpeeksi naisia. Uinnissa pääsin lähelle omaa ennätystäni. Ampumajuoksussa takaa paistanut kirkas aurinko vaikeutti hiukan taulujen näkemistä. Kaiken kaikkiaan tämä oli hieno kokemus, tiivistää iloinen australialainen.

Hämeenlinna 1952 Trophy on tärkeä kilpailu seuramme urheilijoille. Näistä kisoista kerätään kilpailukokemusta ulkomailla tapahtuvia kilpailuja varten. Urheilijat eri ikäryhmissä tottuvat sääntöihin, oppivat tiettyjä kisaruutineita ja ennenkaikkea pääsevät mittaamaan omaa osaamistaan ja kehittymistään.

Tänäkin vuonna seuramme edustajat tekivät lukuisia ennätyksiä ja mikä tärkeintä niin taas tuli monta uutta kisaajaa, jotka kilpailivat läpi kokonaisen 5-ottelun ottelusarjan: Esteradan, miekkailun, uinnin ja ampumajuoksun.

Kilpailun järjestäminen vaatii aina tekijänsä. Hämeenlinna on tunnettu hyvistä järjestelyistä ja tälläkin kertaa kilpailu saatiin vedettyä läpi ammattimaisin ottein, mikä antaa urheilijoille mahdollisuuden onnistua.