Matkakertomukset
Antti Simola 1.8.2018
Hämeenlinnan kaupungin hallitus päätti keväällä (Hämeen Sanomat 6.6.2018) hakea vuoden 2022 Nykyaikaisen 5-ottelun Masters MM-kilpailuja Hämeenlinnaan. Olin Suomen joukkueen mukana Suomen miekkailu- ja 5-otteluliiton akkreditoimana tutustumassa tämän vuoden kisoihin, jotka pidettiin Hallessa Saksassa 10.-15.7.2018. Nykyaikaisen 5-ottelun Master MM-kilpailut järjestetään kahden vuoden välein. Seuraavat kisat pidetään vuonna 2020 lajin valtamaassa Unkarissa. Vuoden 2022 kisaisännyys varmistunee Kansainvälinen nykyaikaisen viisiotteluliiton (UIPM) kokouksessa maaliskuussa 2019.
OSALLISTUJAT
Hallessa oli mukana 130 kilpailijaa 26:sta maasta, Euroopasta, Pohjois – ja Etelä – Amerikasta, Afrikasta, miehiä ja naisia ikäryhmistä 30+ aina 70+ saakka. Vanhin kilpailija Erwin Stalder Sveitsistä ilmoitti kilpailevansa viimeistä kertaa tällä tasolla täytettyään jo 80 vuotta. Suomesta mukana oli tällä kertaa vain kaksi kilpailijaa. Saskia Halminen Helsingin nykyaikaisista 5-ottelelijoista sekä Janne Saarrikko Veikkolan Veikoista. He osallistuivat sekä pariviestiin että yksilökilpailuun. Vähäinen ottelijamäärä Suomesta on viime vuosina ollut valitettavasti enemmän sääntö kuin poikkeus.
Saskia Halminen menestyi omaan tasoonsa nähden erinomaisesti sijoittuen sarjassaan 30+ viidenneksi, jossa oli yhteensä 12 osallistujaa. Janne Saarikolla selkävaivat haittasivat kilpailua, joten hänen tuloksensa jäi tällä kertaa vaatimattomaksi.
Yksilökilpailu aloitettiin esteratsastuksella, mikä on Saskian vahvin laji. Siinä hän ratsasti täydet pisteet, tämä onnistui koko kisassa vain kymmeneltä muulta osallistujalta. Seuraavana uintiosuus meni myös oikein hyvin.
Matka oli 100 metriä vapaalla uintitavalla. ”Pääsin kovaan erää, mikä on aina hauskaa.” Miekkailu aloitettiin aikaisin aamulla, joten siinä oli haasteita. ”Kun on kaksi päivää kisannut niin, tuntuu päässä ja jaloissa. Vaikka kuinka yritin herätellä itseäni, niin tuli muutama nukahduspisto annettua valitettavasti.” Miekkailussa otellaan kaikki kaikkia vastaan yhden piston periaatteella. Saskia voitti 11 ja hävisi 18 kamppailua.
Saskia Halmisen ratsastusosuus sujui virheettä ja lähes ihanneajalla (Kuva: Krzysztof Kuruc)
Viimeinen laji ammunta-juoksu (laser run) onnistui sitten taas mainiosti. ”Lähdin sijalta seitsemän siihen Laser Runiin. Siinä menin heti ekä ammunnassa yhden sijan ohi ja sitten juoksemalla saavutin sen toisen sijan paremmaksi ja sain pidettyä muut juoksijat takanani. Ammunta sujui tosi hyvin, mikä helpotti urakkaa huomattavasti. Ihan tyytyväinen voi olla, eikä jää mitään jossiteltavaa ja kun mitaliin oli vielä pitkä matka. Kärkikolmikko oli tosi vahva, että olen varsin tyytyväinen.” Loppukommenttina Saskia Halmiselta: ”Hyvä kisa, tosi hauskaa ja hienot järjestelyt. Isot kisat, mulle ainakin tähän astisista isoimmat. Oli hauskaa ja kisa meni aika hyvin omaan tasoon.”
JÄRJESTELYT HALLESSA
Järjestelyt Hallen kisoissa olivat erinomaiset. Aikataulujen kanssa oli pieniä ongelmia. Kilpailut sijaitsivat kolmessa ei kohteessa. Ratsastus toteutettiin Landesstut-Prussen-doftin ratsastuskeskuksessa, noin 20 kilometriä hotellilta etelään. Myös siellä järjestelyt toimivat mainiosti. Uinti tapahtui Neustadin uimahallissa, jossa uitiin 50 metrin radalla hyvissä olosuhteissa. Uimahalli sijaitsee hotellista noin 15 kilometriä pohjoiseen. Kilpailujen pääpaikka oli Brandbergin urheiluhallissa, jossa toteutettiin miekkailu ja lopuksi juoksu-ammunta (Laser Run) erinomaisissa olosuhteissa. Halli sijaitsi noin 12 kilometrin päässä hotellista. Järjestelyt oli toteutettu pääosin talkoovoimin.
Kilpailujen pääpaikkana toimi Brandbergin urheiluhalli, jossa oli toista kymmentä miekkailupaikkaa sekä kuvassa taustalla näkyvä laserammuntapaikat. Juoksuosuus suoritettiin hallin ympäri juosten ulkosalla.
HAASTATTELUJA
Haastattelin muutamia osallistujia ja esitin heille seuraavat kysymykset:
- Kotikaupunkisi
- Kauanko olet harjoitellut nykyaikaista 5-ottelua?
- Monessako mastersien maailman mestaruuskisoissa olet ollut mukana ja mikä on paras tuloksesi?
- Mikä on paras lajisi nykyaikaisessa 5-ottelussa?
- Kuinka ja miksi aloitit nykyaikaisen 5-ottelun aikoinaan?
- Mikä on ammattisi?
- Tiesitkö, että kesäolympialaiset vuonna 1952 olivat Helsingissä ja, että samaan aikaan nykyaikainen 5-ottelu toteutettiin Hämeenlinnassa?
- Jos Hämeenlinna saa toteutettavakseen vuoden 2022 kisat, oletko silloin mukana?
Wahid Chaouachi, Tunisia
- Pariisi
- Kaksi vuotta sitten
- Tämä on ensimmäinen kisani MM-tasolla
- Parhaat lajini ovat miekkailu ja ammunta. Olen aikaisemmin pelannut koripalloa ja lyhyen aikaa judoa.
- Etsin monipuolista urheilulajia sekä fairplay -ilmapiiriä
- Olen ammatiltani tekninen myyjä
- Olen kuullut siitä.
- Varmasti tulen.
Wahid Chaouachi, ikä 38, Tunisia
Laura Perry, USA ja Lauren Nethery, USA
Laura: Lauren:
- Alabama 1. Lexington ky
- Neljä kuukautta 2. Neljä vuotta
- Ensimmäinen kerta 3. Ensimmäinen kerta
- Miekkailu ja ratsastus 4. Miekkailu ja ratsastus
- Ystävä suositteli tätä triathlonin sijaan 5. Luonteva valinta ammattiini nähden
- Tietokonesihteeri 6. Kilpahevosten kouluttaja
- Kyllä tiesin Helsingin kisoista 7. En tiennyt
- Tulen erittäin mielelläni Suomeen 8. Kyllä
Laura Perry, ikä 55, USA ja Lauren Nethery, ikä 31, USA
Sisarukset Peter Partics ja Katalin Partics, Kreikka
Sisarukset Peter ja Katalin Patrics eivät ehtineen haastatteluun. Molemmat ovat olleet jo pitkään mukana nykyaikaisessa 5-ottelussa. Peter voitti miesten 30+ sarjan ja Katalin oli puolestaan toisena omassa naisten 40+ sarjassa.
Sisarukset Peter Partics, ikä 36 ja Katalin Partics, ikä 42, Kreikka
UIPM:n presidentti Dr. Klaus Shormann
Minulla oli myös tilaisuus tavata ja haastatella Kansainvälisen nykyaikaisen viisiotteluliiton (UIPM) presidenttiä Dr. Klaus Shormannia. Tiedustelin häneltä nykyaikaisen 5-ottelun nykytilasta ja tulevaisuudesta sekä ajatuksia Hämeenlinnan mahdollisuuksista saada 2022 kisat Suomeen.
(Haastattelu kuultavana sähköisessä muodossa).
UIPM:n presidentti Dr. Klaus Shormann
UUSI JA VANHA LAJI
Nykyaikaisen viisiottelun kehitti nykyaikaisten olympialaisten isäksi kutsuttu paroni Pierre de Coubertin. Sana nykyaikainen erottaa lajin antiikin viisiottelusta. Ensimmäisen kerran laji oli mukana Tukholman olympialaisissa 1912, siitä lähtien se on ollut mukana olympialaisten ohjelmassa. Suomessa lajia harrastetaan tällä hetkellä varsin pienellä joukolla, mutta maailmalla laji on selvästi uudessa nousussa.
Nykyaikainen 5-otteluhan oli pitkään erityisesti sotilaiden harjoittama urheilulaji. Sotilas joutuu ratsastamaan hänelle ennestään tuntemattomalla hevosella, ampumaan pistoolilla, miekkailemaan, uimaan ja juoksemaan. Nykyään lajia on kehitetty eri ikäryhmille sopivammaksi sekä entistä yleisöystävällisemmäksi. Ammunta ja juoksu yhdistettiin vuonna 2010 ja seuraavana vuonna siirryttiin ilmapistoolista turvalliseen ja ekologiseen laserammuntaan (syntyi Laser Run). Nykyaikainen 5-ottelu on yksi monipuolisimmista urheilulajeista maailmassa. Lajia voi harrastaa seitsemän vuoden ikäisestä aina kahdeksan kymmeneen ikävuoteen saakka.
Hämeenlinnassa on nyt erinomainen tilaisuus nostaa Nykyaikaisen 5-ottelun harrastajien määrää tuntuvasti, kun tiedossa on neljän vuoden päästä hienot kansainväliset kilpailut Hämeenlinnan sydämessä Ahveniston olympiapuistossa. Olemme syksyllä perustamassa Hämeenlinnaan erikoisseurojen muodostamaa yhteenliittymää ”Nykyaikainen 5 -ottelu Hämeenlinna 52”-yhdistystä, jonka toimintaperiaatteena on edistää jäsentensä nykyaikaisen 5-ottelutoimintaa sekä lisäksi vaalia Hämeenlinnassa pidettyjen vuoden 1952 Olympialaisten nykyaikaisen 5-ottelun perinteitä tilanteisiin soveltuvilla tavoilla. Mukaan tarvitaan urheiluharrastajien lisäksi runsaasti myös muuten asiasta kiinnostuneita.
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä anttisimola@saunalahti.fi tai puh. 050 340 6123